Zand, overvolle bussen en Spaanse lessen. - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Ryanne Heijting - WaarBenJij.nu Zand, overvolle bussen en Spaanse lessen. - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Ryanne Heijting - WaarBenJij.nu

Zand, overvolle bussen en Spaanse lessen.

Door: Ryanne Heijting

Blijf op de hoogte en volg Ryanne

20 September 2007 | Ecuador, Quito

Op het moment dat ik dit schrijf is het half 7 ´savonds en liggen jullie allemaal op een oor. De zon is net onder gegaan, stipt om half 7. Niet eerder maar ook niet later, aangezien Ecuador zijn naam aan de Equator (de evenaar) te danken heeft.
De computer staat dichtbij de slaapkamer van mijn (demente) gastoma. Elke keer als ze langs komt geeft ze me een knuffel en vraagt hoe het met me gaat en waar ik toch vandaan kom.. Ik moet wel lachen als ze haar sokken opbergt in de koelkast in plaats van de klerenkast en hoe ze mijn schone was, voor de ik-weet-niet-hoeveelste-keer aan het opvouwen is. Alles legt ze van links naar rechts om vervolgens weer opnieuw te beginnen en alles van rechts naar links te verplaatsen. In haar koffie wil ze 5 scheppen suiker, om vervolgens twee minuten later weer vijf scheppen suiker in haar koffie te doen en twee minuten later weer...en twee minuten later weer. Ik kreeg net weer een dikke plakzoen van haar, omdat ik, volgens haar, veel te hard werk. Haha wel schattig.
Ondertussen doen mijn gastouders een dutje, moe van een week hard werken. En ik zit op een telefoontje te wachten van mijn vrienden, aangezien we misschien eventueel nog gaan stappen of misschien gewoon een biertje gaan drinken om vervolgens met zijn allen Ecuador-Honduras te kijken. Of misschien gaat het niet door... je weet maar nooit.
´s Avonds is het buiten een drukte van jewelste, het lijkt wel of iedereen naar buiten gaat. Op elke hoek van de straat kun je wel iets eten, heel gezellig, het lijkt elke avond wel feest, eens wat anders dan het rustige Schoonebeek waar nooit wat gebeurt.
Vanmorgen stond er nog een camera-ploeg naast het kinderdagverblijf, aangezien de ouders protesteren omdat er geen Engels gegeven wordt op de basisschool naast het kinderdagverblijf. Juist op dat moment gingen wij naar de speeltuin en op het moment dat ze mij zagen, was ik even een mega-attractie aangezien ík misschien wel verandering kon brengen in de benarde situatie waarin ze zich bevinden, jaja...hmm ikke spreek geen spaans.
Het verkeer hier is een puinhoop het lijkt nog wel erger geworden dan dat het vijf jaar geleden al was... de busreis is een hele belevenis, aangezien de bussen altijd stampevol zitten en ik hier een mega-reus ben en gebogen moet staan, wil ik niet een dikke eeltlaag op mijn hoofd ontwikkelen. Ik hoef alleen maar ´GRACIAS´te schreeuwen en de bus gaat langzamer rijden en ik spring eruit om vervolgens maar te hopen dat ik goed terrecht kom, het afstapje is altijd hoger dan ik bedacht had....
Ik ben samen met de psychologe van het kinderdagverblijf druk bezig om een bijeenkomst voor de ouders te organiseren over voeding, hygiene en netheid, aangezien het hieraan nogal ontbreekt. De kinderen komen regelmatig zonder ontbeten te hebben naar het kinderdagverblijf. Het is een uitzondering als de kinderen ´s ochtends hun tanden hebben gepoetst. Wat ik helemaal erg vind is dat sommige ouders hun kinderen soms vergeten op te halen...Genoeg te vertellen dus tijdens die bijeenkomst. Ik ben erg benieuwd naar de opkomst....
Het kinderdagverblijf ligt in een arm dorpje in het noorden van Quito. Er zijn bijna geen verharde wegen, dus het zand vliegt me om de oren en kom dus elke dag vies thuis...ik heb witte schoenen, maar er valt niets wits meer aan te ontdekken...
Elke middag heb ik Spaanse lessen en begin ik te begrijpen hoe de Spaanse taal in elkaar steekt. Ik spreek het best goed, alleen van de gramatica begreep ik nog geen barst. Maar de kwartjes beginnen te vallen, toch schijn ik het gevoelsmatig heel goed te doen, dus dat valt weer mee.
Verder heb ik deze week vanalles gedaan, ik had een verjaardag en ben uit eten geweest voor jaja 2(!!) dollar. Ook ben ik naar ´bio danza´geweest samen met mijn gastmoeder en met Monica. Dit zijn danslessen om beter te leren luisteren naar je lichaam. Was erg intensief maar wel heel leuk. Volgende week ga ik weer. Morgen en zaterdag heb ik weer een feestje....en ik heb nog geen idee wat ik zondag ga doen....maar vast wel wat leuks!
Ik ga stoppen, want we gaan zo eten, ik hoef er niet over na te denken wat...in de twee weken dat ik hier ben heb ik al 32 keer rijst gegeten en mijn lichaam kan er tot nu toe nog steeds tegen...ik ben benieuwd voor hoe lang nog...

Groetjes Ryanne

• 20 September 2007 - 20:15

Roelie:

He tuttebel,

Alweer een prachtig verhaal. Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers, je beleefd zoveel en ziet zoveel moois. Handig zo'n bus die stopt als je even een gil geeft, moet je hier in Nederland eens proberen. Kun je ook uitstappen maar vast op een minder vriendelijke manier.

Het aantal treden heb ik niet geteld maar het was wel een mooie oefening als heuvel training. Moet je wel even met je bek plat op het stuur, uitspraak van Harry Kramer.

Je hebt prachtige foto´s gemaakt, wat en schitterend uitzicht.

Trouwens apart he om via msn te kunnen bellen en je te zien via de webcam, zit je duizende kilometers ver weg en toch kan ik je zien en horen praten en zie ik je bewegen. Heerlijk, je ziet er goed en vrolijk uit en het is aan je te zien dat je met volle teugen geniet.

De eerste twee weken zijn al weer voorbij, geniet nog maar even met volle teugen. Veel zien en veel feest vieren.

Veel liefs mam

• 21 September 2007 - 12:34

Gerdien:

Dag lieve Ryanne
    Weer een goede indruk van je belevenissen gekregen en ik geniet van de foto's. Hopelijk kun je nog een boel werk verzetten en voor de rest natuurlijk genieten!! Vooral genieten en inderdaad het spaans valt niet mee, al kun jij het nu iedere dag spreken. Je moet ons maar les komen geven als je terug bent.
    kussie Gerdien

• 22 September 2007 - 12:32

Hi Lieverd!!:

Weer enorm genoten van je mooie verhalen, ik verbaas me er elke keer weer over dat je het op zo'n manier kan vertellen dat ik het echt helemaal voor me zie...super leuk haha!!:-) wat een prachtig uitzicht heb je op die foto's. Ben je trouwens al bruin geworden??
    ben je nog wezen stappen gisteren dan?? en weet je al wat je zondag gaat doen??
    tot gauw!!

(k) henriette

• 22 September 2007 - 12:49

Marijke:

dacht dat ik al gereageerd had, want had je verhaal al een paar keer gelezen, maar hier dan eindelijk een reactie!! Vind het zulke mooie foto's, vooral die laatste van dat meisje, PRACHTIG!! Wat een boel belevenissen enz. lekker meid. Wist helemaal niet dat je ook nog weer spaanse lessen had, wat goed, kom je op een nog hoger niveau!! Nou keb al weer zin in je volgende verhaal!!! dikke kuzzzzz

• 22 September 2007 - 15:36

Oma Zomaar:

Ryanne wat heb je daar een mooie omgeving schitterend gewoonweg
    wat een mooie fotos geweldig dus daar kunnen ze ook wel dement worden wat erg he als ze zo doen maar wel lief he hier is alles goed jij geniet er maar lekker van.
    veel liefs van deze kant
    Opa en Oma.

• 24 September 2007 - 07:15

Reina:

Heb net je verhaal weer uit. Je schrijft het erg gezellig en levendig. Met de foto's erbij zie ik het hele plaatje zo voor me. Fijn te horen dat het goed met je gaat en dat je zo geniet!
    Hier in het verre Hollandia is ook alles goed. Nou meid groetjes weer,
    Reina

• 24 September 2007 - 09:51

Celeste:

En het zand kriebelt aan je teen!
    ow aan het eind van de dag heb je een heel vies been!

En nu heb ik bedacht zolang jij in Ecuador zal verblijven
    Ik al mijn reacties maar in rijm op te schrijven,

Dat is nog even weer wat anders dan je Spaanse lessen,
    Of sokken in de koelkast naast de melkflessen!

Vertel ik ook een beetje over mijn stage hier,
    Vol gekke mensen,vroege en late diensten, en veel plezier,

Want vorige week moest ik zelf separen ondergaan,
    kregen ze me met twee man niet op de grond want ik bleef lekker staan!

Het is erg druk en hectisch op de groep,
    gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat ze smeren met poep.

En dan zie ik je mooie foto's en verhalen op de site,
    Was ik ook maar daar, bedenk ik dan met spijt,

Ik vind het heerlijk wat je daar allemaal doet en hoe je geniet,
    Maar zal ook weer heel blij zijn als ik je weer zie(t)!!!!!!!

-xxxxxx-

• 24 September 2007 - 18:51

Marijke:

En daarrr was ik weerrr! Nog steeds volledig aan de medicijnen hier, dus ik hoopte alweer op een nieuw verhaal...hihi...alsof je niet genoeg te doen hebt!! Ben trouwens wel heel benieuwd naar die danslessen die je hebt gehad, wil me nu alvast aanmelden voor de cursus die JIJ gaat geven!!! Tot snel lieve Ryanne! dikke dikke ZOEN